Tedarik zincirlerinde demir çelik sektörü masaya yatırıldı
- Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay:
- "Geçen yılın ikinci yarısından itibaren dünya ekonomilerinin yavaş yavaş yeni normale uyum sağladığını gördük. Ertelenmiş talep kendini göstermeye başlamasının ardından 4. çeyrekte özellikle çelik sektöründe çok büyük bir patlamayla karşı karşıya kaldık. Bu patlama alt sektörlerde fiyat artışını beraberinde getirdi"
- İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan:
- "Üretim hayatımızın ve sanayimizin birçok iş kolu, temel ham maddelerini temin konusunda her geçen gün artan bir belirsizlik ve öngörüsüzlük içine girmiş bulunuyor. Birçok şirketimiz, üretimde en temel faktörlerden biri olan maliyet hesabı yapamama, dolayısıyla sağlıklı bir fiyat oluşturamama sıkıntısıyla karşı karşıya"
- "Birçok emtiada gerçek arz ve talep esaslarına dayanmayan fiyat hareketlerine de tanıklık etmekteyiz. Bu aşarı fiyat dalgalanmaları, daha çok uluslararası arenadaki fon ve finans kaynaklarının spekülatif yaklaşımlarından kaynaklanmakta"
İSTANBUL (AA) - Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, geçen yılın ikinci yarısından itibaren dünya ekonomilerinin yavaş yavaş yeni normale uyum sağladığını belirterek, "Ertelenmiş talep kendini göstermeye başlamasının ardından 4. çeyrekte özellikle çelik sektöründe çok büyük bir patlamayla karşı karşıya kaldık. Bu patlama alt sektörlerde fiyat artışını beraberinde getirdi." dedi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının olumsuz etkilediği küresel tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlara dikkati çekmek için İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından gerçekleştirilen "Sektörel Tedarik Zincirleri Toplantıları" serisinin ilki "Tedarik Zincirlerinde Demir Çelik Sektörü" paneli ile başladı.
Panelin açılışında konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Turagay, Türkiye ekonomisinin 2020'i artı büyüme hızıyla kapatacağına işaret ederek, 2021 yılında Türkiye için fırsatların doğacağına inandığını söyledi.
Turagay, aşının da etkisiyle ikinci çeyrekten itibaren dünya ekonomisinin büyüme hızının artacağını belirterek, dünya açısından da 2021'de artı büyümenin yaşanacağını ifade etti.
Kovid-19 nedeniyle gerek tedarikte gerek ham madde fiyatlarında sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Turagay, İSO'nun gerçekleştirdiği "Tedarik Zincirleri Toplantıları"nı çok önemsediğini ve bugün konu edilecek çelik sektörünün kendileri için stratejik öneme sahip olduğunu belirtti.
Çin'in 2020'de yüzde 2,3 büyüdüğünü hatırlatan Turagay, şunları kaydetti:
"Salgının ilk görüldüğü Çin'in son çeyrekteki büyüme oranı ise yüzde 6,5. Dolayısıyla Çin aslında kötü başladı ancak fena olmayan bir şekilde bitirdi. Bunun çelik sektörüyle çok büyük bir alakası var. Çin dünyada önemli tedarikçi ülkelerden bir tanesi konumundaydı. Salgın döneminde Çin, bu tedarikinden bir kısmını iç piyasaya yöneltti. Bu kapsamda birtakım yatırımlar ve harcamalar yaptı. Bu da ister istemez dünya çelik arzında daralmaya neden oldu. Kimi ülkelerde kimi sektörlerin kapasite kullanım oranları yüzde 30'lara kadar geriledi. Geçen yılın ikinci yarısından itibaren ise dünya ekonomilerinin yavaş yavaş yeni normale uyum sağladığını gördük. Ertelenmiş talep kendini göstermeye başlamasının ardından 4. çeyrekte özellikle çelik sektöründe çok büyük bir patlamayla karşı karşıya kaldık. Bu patlama alt sektörlerde fiyat artışını beraberinde getirdi."
Turagay, Ticaret Bakanlığının kapılarının demir çelik sektörü temsilcilerine her zaman açık olduğunu belirterek, sektörün geliştirilmesine yönelik değerlendirmelerin objektif kriterlerle yapılmasının önemini vurguladı.